Farkas Edit (Soproni Dog Sport Centrum vezetője)

Gyermekként, szüleim nem engedték hogy legyen saját kutyám. Úgy gondolták, hogy a kutya nem lakásba való. Így hosszú idő telt el hogy kutyás lettem. Életemet mindig a sport töltötte ki. 35 évet a tatamin töltöttem judósként. Versenyző, és oktató szinten is🙂 2010-ben balesetem után jött a nagy vízválasztó. Merre tovább? Akkoriban láttam egy kutyás bemutatót, ahol tudatosult bennem, hogy most jött el az én időm🙂. Először csak szemlélőként jártam különböző kutyás képzésekre. Megismertem a Tükör módszert. Az Agility alapokat Szombathelyen Szuhai Zitától tanultuk. Közben megismerkedtünk az Obedience sportal is. Itt Pap Réka kezei alatt tanulhattunk🙂 Ekkor már teljesen bekutyásodtam🙂 2018 tavasza volt szánomra a nagy vízválasztó🙂
Meglátni és megszeretni: Dog Dancing🙂 Kríz Orsolyánál tanultam, tanulok még a mai napig. 2019-ben elvégeztem a kutyakiképző tanfolyamot. 2020 ban résztvettem Valentina Balli / Obedience / szemináriumán. A kutyázásban mindig kell tanulni, soha nincs vége. Kutyáimmal Dog Dancing versenyekre járunk. 2019-ben a Magyar bajnokságon , Amyvel , az osztályában a 3 helyet szereztük meg. 2020 februárban újra a rangos 3 hely jutott nekünk, és bekerültünk a az EB csapatba. 2020 augusztusában Leával és Kodrával megszereztem a Novice Trick Dog (NTD), Intermediate Trick Dog (ITD), Advanced Trick Dog (ATD) és az Expert Trick Dog (ETD) címeket.
A kutyázás szerelem🙂 Egy élőlénnyel együtt dobbanni, a világ csodája. Egy olyan kapcsolat amit csak akkor érthetsz meg, ha kipróbálod🙂


Filep Viktor (Qtyaverzum kutyaiskola)

10 éve kezdtem kutyákkal foglalkozni, az első kutyám egy beagle Ő indított el az utamon. 2010-ben kezdtem az agilityt, ahogy betöltötte Tobi a 18 hónapos kort már indultunk is a versenyeken. Számos magyar versenyen részt vettünk, és mindig ott voltunk a mezőny legjobbjai között. Ahhoz viszont hogy kijuss egy EO-ra vagy VB-re, két hétvégét végig kell versenyezned hogy kvalifikálhasd magad a Magyar Válogatottba.
A legemlékezetesebb versenyeinek:
– 2013-ban az első Országos Bajnokságunkon, Medium Junior Bajnokok lettünk. (Akkor még 18 èv alatti voltam) Ugyan ebben az évben ki jutottunk a Junior Európa Bajnokságra ahol csapatban II. Helyen, egyéniben pedig IV. Helyen végeztünk. (Helyszín: Ostrava)
– 2014-ben az első Európa Banjokságunk Magyarországon került megrendezésre, 3 nap versenyzés volt és az egyéni futamok alapján Magyarország Medium legjobbjakènt bekerültem a Fináléba és 180 kutyából XI. Helyen végeztünk. Ez volt eddig életem legszebb agilitys èlmènye és a legnagyobb amit Tobival elértük. (Taszár)
– 2015-ben Euro Cup-on versenyeztünk Szlovákiában, mind 2 futamnál a dobogón álltunk, II. ès III. Helyen. (Galánta)
– Ugyan ebben az évben kijutottunk ez első IMCA-ra (sokan a törzskönyv nélküli kutyák Világ bajnokságának is nevezik) ahol szintén a Magyar Csapatot erősítettük. (Ausztria)
– 2016-ban kijutottunk újból az Európa Bajnokságra, ugyancsak a Magyar Válogatott tagjaként. (Franciaország) -2017-ben pedig ismét IMCA-n voltunk a Magyar Válogatottal. (Ausztria)
Ezután már csak pár Magyar versenyen voltunk, és Tobi nyugdíjba ment. 💚 IQ-t már célirányosan vettem direkt agilityre, (közép uszkár) most kezdtük vele a versenyzést! Első hivatalos versenyünk a 2020 Országos Bajnokság, ahol az egyik futamban III. Helyen végeztünk így bekerültünk a Fináléba.
Hosszú út áll előttünk de a célom hogy IQ-val ki jussunk a Világ Bajnokságra és ha már kint vagyunk nyerjük is meg a kategóriánkban. 😁💙

Szász József (GKSK, Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub, A kutyás ember)

Egész gyermekkoromban az Alföldön éltem, így mindig is közel álltak az állatok és a természet is hozzám. Az első kutyámat 10 évesen kaptam. Elza egy okos és intelligens rottweiler volt. Mivel a környéken nem volt lehetőség akkoriban kutyaiskolába járni, így gyerekként a könyvekből olvasott ismereteim alapján igyekeztem nevelni, tanítgatni Elzát.
Tinédzser és húszas éveim elején az élet egy időre másfelé sodort, majd mikor felköltöztem Budapestre, végre lehetőségem nyílt, hogy újra közelebbi kapcsolatba kerüljek a kutyás világgal.
Hat évvel ezelőtt magamhoz vettem két kutyát; egy bulltípusút és egy corso/bull keveréket. Ebben az időben ismertem meg Gábort, aki igyekezett azt a szakmai tudást és alázatot átadni mindenkinek, aki erre fogékony volt, és az ő segítségét kérte. Ő még a régi munkavonalas kutyázást képviselte. Sokat tanultam tőle, rengeteg helyen megfordultunk őrző-védő eseményeken, versenyeken. Gábor már nincsen köztünk de neki köszönhetem, hogy megtaláltam azt az irányt amit a magaménak érezhetek.

Az eltelt években elvégeztem az Akela Kutyaiskola kutyakiképzői tanfolyamát, majd a Gödöllöi Kutyasport Központ Kutya Tréner és Oktató képzését, illetve ugyan itt egy Segéd tanfolyamon is részt vettem. Olyan nagy nevektől tanultam és a mai napig is tanulok, mint Halász Árpád, Such Ferenc és Nagy Géza. Az egyik kutyámmal pár éve sikeresen letettük a Nemzetközi Kísérő kutya munkavizsgát (BH), valamint rendszeresen képzem őket őrző-védő feladatokra is. Jelenleg is aktívan tartok ŐV foglalkozásokat Gödöllőn a GKSK-ban, illetve Pusztaszabolcson a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klubnál. Emellett Budapesten és Pest megyében egyéni engedelmes és ŐV/szolgálati jellegű képzéseket.